Move directly to the page contents

Mese

Egy kisfiú álma

Tudjátok-e vajon miként termett ide ez a színes csodaeszközökből készült világ a vásári forgatag közepébe? Ugye csak sejdítitek, hát elmondom néktek úgy, ahogyan én azt az öreganyámtól, ő meg az ő szépanyjától hallotta.

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy kicsiny iskolás gyermek, aki nagyon szerette a talányokat. Naphosszat figyelte a természetet. Sokat törte a fejét, vajon miért van világos nappal, vajon miért nem látszik a levegő, vajon miért sós a tenger vize.
Ezer kérdés járta körtáncát a homloka mögött.
De nem csak töprengett ám, hanem úgy zsenge tavasz táján üldözőbe vette az Ezer Gonddal Bajlódó Felnőtteket, hogy újra és újra feltegye kíváncsi kérdéseit.
Miért vörös a naplemente? Hány csillag van az égen? Záporoztak a kérdései az összeráncolt homlokú Felnőttekhez. A legtöbb közülük csodálkozva nézett rá. Mi ütött ebbe a gyerekbe, miért nem tud nyugton szépen ülni úgy, mint a többi rendes kisgyerek. Vagy éppen rosszallóan intettek mutató ujjukat felemelve, hogy: Nono. Így adták értésére, hogy kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy ilyen talányok megfejtését keresgéljék.
A kisfiú esténként szomorúan hajtotta álomra a fejét. De egyszer egy ezercsillagos éjszakán csoda történt. Egy jó tündér libegett elő a holdfényből és megsúgta neki, hogy él egy öreg tudós, aki tudja a választ a sok-sok kérdésre. S hogy ne maradjon titok, és mások is megokosodhassanak, jó néhány kódexet tele is írt ákombákom betűivel.
Így hát félelmet nem ismerő hősünk útnak indult, hogy megszerezze az öreg tudós nagy tudású könyveit. Némi kérdezősködés után rá is találta a titokzatos, ismeretlenbe vezető ösvényre. És amikor a céljához ért, lássatok csudát, a könyvek nemcsak a válaszokat rejtették magukban, hanem ahhoz is segítséget adtak, hogy miként találhatja meg ezeket saját maga.
No több se kellett hősünknek. Mindent meg akart ismerni. Sorra végezte el a varázskódexbe leírt érdekesebbnél érdekesebb kísérleteket. Szájtátva csodálkozott azokon a dolgokon, amelyekről azt hitte, hogy addig ismert, most pedig teljesen más alakban jelentek meg előtte.
Ahogy cseperedett a kísérletei is egyre komolyabbak lettek. Megismerkedett a törvények csínjával-bínjával. És egyik reggel arra ébredt, hogy ott áll előtte a TUDOMÁNYOK TÜNDÉRE teljes életnagyságában. Vállán a természet törvényeivel, akik ismerősen és barátságosan pislognak le rá. A tündér beszédre nyitotta a száját, és ahogy megszólalt, hangja csilingelve töltötte be a szobát: Oszd meg a csodákat másokkal is. Mondta, és tovasuhant, de hangját még sokáig visszhangozták a falak.
Amikor hősünk első kísérleteket megmutatta az embereknek, sikere páratlan volt. Ismerősei követelték tőle az újabb és újabb találmányokat. Szórakoztató játékok, furfangos szerkezetek egész sora került ki a keze alól. Hamarosan messze földről is csodájára jártak kíváncsi emberek.
Hát, így született meg a kiállítás, ami oly sok gyermeknek és felnőttnek szerzett igazi örömet. Ám ez még nem a mese vége. Üzenetek érkeztek az ország legkülönbözőbb tájékairól, hogy ugyan már vinné el a csudatalálmányait hozzájuk is a hagyományos, éves nagyvásárba. Így hősünk gondolt egy nagyot és eszközeivel útnak indult. És hogy milyen lett ez az utazó kiállítás? Hát páratlanul izgalmas. Mihelyst kipakolt ellepte a kíváncsiskodók hada, kicsik és nagyok, fiúk és lányok, apukák és anyukák, akik mind- mind működtetni akarták az eszközöket. Minden csodaeszköz mellett találtak részletes leírás arról, miként kell használatba venni, és milyen érdekességet lehet megfigyelni a játék közben.
Sőt aki olyan bátor, hogy még tanulni is szeretne, elolvashatja azt a vaskos füzetet, amelyben megtalálható minden eszköz tudományokhoz fűződő kapcsolata aprólékosan részletes magyarázatokkal, képekkel, példákkal és további érdekességekkel.
Azonban ahhoz hogy mindenhol ott lehessünk, megint csak szükség van egy jó tündér segítségére. A jó tündérekről mindenki tudja, hogy csak ott segítenek, ahol erre érdemes okot találnak, tudást, és nemes értékeket.
Sok tündér kellene ahhoz, hogy minél többen hívják meg ezt az eszközparkot, a fizika utazó csodáit a saját otthonukba a helyi közönség, gyerekek és felnőttek szórakozására hogy fejlődhessünk, és újabb eszközeinket megmutathassunk kicsik és nagyok okulására.Mese